Příroda opět nám ukázala, kdo je tu pánem

Příroda nám opět ukázala, kdo je tu u kormidla!

Měl jsi někdy pocit, že výsadba stromů je jen o zkrášlování krajiny? Věř mi, je to mnohem víc. Nedávné záplavy nám ukázali, že jakmile se příroda rozhodne, že jen zaprší “trochu” víc, tak nám dokáže napáchat spoustu škody.

Tisíce lidí po celé Evropě byly velmi silně zasaženi. Někteří přišli o domov, ti “šťastnější” mají doma “jen” metr bahna…

Důvodů, proč přišly taková záplavy je víc. Ale jeden mezi nimi vyčnívá…

Naše půda není zdravá. Pole, louky, lesy,…. A díky tomu, když spadlo najednou tolik vody na suchou půdu… Tak ta půda prostě nemá šanci to do sebe vsáknout. Zdravá půda dokáže vsáknout 200-300 litrů vody na m2. Ta nezdravá sotva polovinu.

“Jak stromy pomáhají předcházet záplavám?”

Jednoduše řečeno – stromy jsou něco jako přírodní houby. Jejich kořeny absorbují spoustu vody, čímž zpomalují odtok vody z krajiny. Když prší, kořeny stromů zadržují vodu v půdě, takže se nerozběhne tak rychle pryč a nepřetíží potoky nebo řeky. A tím předcházejí záplavám!

A to není všechno. Kořeny stromů nejenže drží vodu, ale zároveň zpevňují půdu. Méně eroze znamená menší riziko záplav, protože voda nemůže tak rychle odtékat. Stromy také rozprostírají srážky, listy rozptylují kapky deště, takže i země pod nimi není tolik zatížená.

A to jsme pouze u stromů. Remízky na polích, zeleň ve městech nebo pole, na kterých se hospodaří udržitelně a ekologicky…

Co tím chci říct?

Starejme se o svou zemi. Máme jenom jednu.

A pokud máš chuť ponořit se hlouběji, určitě koukni na oficiální studie. Třeba FAO (Food and Agriculture Organization) má skvělé materiály o tom, jak lesy ovlivňují klima a záplavy. Nebo na webu European Forest Institute najdeš výzkumy o tom, jak stromy stabilizují půdu a zadržují vodu. Pokud tě zajímají vědecké studie, mrkni na ResearchGate nebo Google Scholar. Věřím, že článek „The Role of Forests in Reducing Flood Risk: A Review“ je skvělým začátkem!

A pokud bys chtěl věnovat přírodě čas každý měsíc, tak s námi sázej pravidelně a klikni na odkaz:

Zdroje:

1. Food and Agriculture Organization (FAO) – FAO se zabývá výzkumem lesů a jejich vlivem na životní prostředí. Doporučuji jejich publikace na téma ekosystémových služeb a udržitelného lesnictví.

2. European Forest Institute (EFI) – Organizace publikující výzkumy týkající se evropských lesů, včetně jejich vlivu na hydrologii a prevenci eroze.

3. United Nations Environment Programme (UNEP) – Tato organizace má řadu publikací, které popisují dopad přírodních ekosystémů, včetně lesů, na klima a záplavy.

4. ResearchGate nebo Google Scholar – Můžeš zkusit hledat konkrétní vědecké studie například pod názvem: “The role of forests in flood prevention” nebo “Impact of forest restoration on flood risk”. ResearchGate a Google Scholar obsahují studie, které se věnují hydrologii a ekologickému vlivu lesů.