Nákupem přispět k udržitelnějšímu cestování? Přesně tímto směrem se vydává spolupráce obchodního centra Freeport a prodejce ekologické dálniční známky, Dálnička.cz.

V současné době si zákazníci i firmy stále více uvědomují, že výroba a spotřeba negativně ovlivňují kvalitu životního prostředí. Firmy proto hledají inovativní způsoby, jak tyto dopady minimalizovat. Spojení dvou silných firem na trhu může mít ještě výraznější efekt.

Takové spojení nastalo mezi dvěma společensky odpovědnými firmami, Dálnička.cz a Freeport. Obě firmy se zaměřují nejen na své obchodní aktivity, ale také na aktivní podporu obnovy a udržitelnosti životního prostředí.

Hlavním cílem této spolupráce je podpora projektu Dálnička.cz, který se soustředí na zazelenění cest nejen za nákupy, ale i na snížení množství oxidu uhličitého prostřednictvím výsadby stromů.

Obchodní centrum Freeport je průkopníkem outletových center v sázení stromů

Obchodní centrum Freeport Fashion Outlet, nacházející se v Hatích u Znojma, je prvním a největším outletovým centrem v České republice. S celkem 75 obchody a více než 250 módními značkami nabízí široký sortiment produktů za atraktivní ceny. Freeport není jen nákupním rájem, ale také lídrem v oblasti společenské odpovědnosti. Centrum si uvědomuje důležitost udržitelnosti a aktivně podporuje projekty zaměřené na ochranu životního prostředí.

V roce 2024 navázalo obchodní centrum Freeport spolupráci se Sázíme Česko a na počest 250 prodávaných značek v centru na podzim tohoto roku vysadí 250 stromů. Tuto spolupráci centrum podpořilo kampaní nazvanou „Outletová móda pro budoucnost“, během níž si zákazníci, kteří nakoupili v prodejnách s kolekcemi z udržitelných materiálů, mohli vyžádat online personalizovaný certifikát o zasazení stromu. Freeport Fashion Outlet plánuje pokračovat v těchto aktivitách i v dalších letech.

Centrum Freeport také plánuje využívat fotovoltaiku, což je ekologicky i ekonomicky výhodné. Fotovoltaické panely pomáhají snižovat uhlíkovou stopu poskytováním čisté energie z obnovitelných zdrojů, čímž přispívají ke snížení emisí skleníkových plynů. V blízké budoucnosti budou moci zákazníci nabíjet své elektromobily prostřednictvím několika dobíjecích stanic, čímž Freeport podporuje elektromobilitu a snižuje závislost na fosilních palivech.

Freeport také dbá na udržitelnost i v maličkostech, jako je jejich vlastní merch. Také většina propagačních materiálů je vyráběna z udržitelných materiálů, což je další krok směrem k odpovědnému chování vůči životnímu prostředí.

Jednotlivé obchody v centru stále častěji nabízejí kolekce z udržitelných materiálů s různými certifikacemi. Mezi nejčastější patří GOTS (Global Organic Textile Standard), která zaručuje ekologické a sociálně odpovědné výrobní procesy u organických textilií, a RWS (Responsible Wool Standard), která certifikuje dodržování etických standardů při výrobě vlny. Dále například OCS (Organic Content Standard) garantuje, že produkty obsahují deklarované množství organického materiálu. Tyto certifikace nejen posilují důvěru zákazníků v nabízené produkty, ale také pomáhají zlepšovat podmínky v módním průmyslu.

Dálnička.cz: každý nákup dálniční známky je nyní zelenější

Jedinečný a udržitelný projekt Dálnička.cz se zabývá prodejem elektronických dálničních známek a zároveň podporou ekologických iniciativ ve spojení se Sázíme Česko. Každý nákup dálniční známky přispívá k výsadbě stromů, což pomáhá snižovat množství oxidu uhličitého v atmosféře. Každý vůz jezdící po českých dálnicích s dálniční známkou od Dálnička.cz, jezdí tedy udržitelněji.

Tímto způsobem se Dálnička.cz aktivně podílí na snižování negativních dopadů automobilového průmyslu na životní prostředí. Díky spolupráci se Sázíme Česko může Dálnička.cz pomáhat formou výsadby stromů, čímž pomáhá zlepšovat kvalitu ovzduší, redukovat hluk a zvyšovat estetickou hodnotu krajiny. 

Zákazníci mohou na webu Dálnička.cz snadno najít informace o elektronických dálničních známkách pro Českou republiku, Slovensko a další sousední země. Výhodou je také možnost zaslání upozornění na konec platnosti dálniční známky, stejně jako slevy pro majitele ekologičtějších vozů. Ať už tedy potřebujete českou či slovenskou dálniční známku, rozhodně využijte pro nákup udržitelný web Dálnička.cz.

Spolupráce obchodního centra Freeport a prodejce dálniční známky Dálnička.cz

Spolupráce mezi Freeportem a Dálnička.cz má za cíl nejen ozelenit cesty k nákupům, ale také snížit celkovou uhlíkovou stopu spojenou s automobilovou dopravou. Výsadba stromů přispívá ke snížení hluku, zlepšení kvality ovzduší a poskytování stínu, což vede k lepší kvalitě života. Tato iniciativa ukazuje, že společensky odpovědné firmy mohou společně dosáhnout pozitivních změn a zvyšovat povědomí o významu udržitelnosti mezi lidmi. Přidejte se k nám a pomozte zazelenit Česko!